dimecres, 13 de març del 2013

10 aspectes clau per moure's al mercat laboral actual


La recerca de feina ha canviat. Del currículum i carta de presentació que enviàvem a alguna oferta d'un diari, a la metodologia actual, hi ha un abisme! Si a això li sumem que amb prou feines hi ha ofertes de treball i que som molts els que busquem feina, aquesta tasca es fa realment difícil. Per això, hem de tenir en compte alguns punts clau que ens poden ajudar a optimitzar aquesta recerca i que el desgast que genera física, psíquica i econòmicament el buscar feina, sigui el mínim possible. Destacaria:

1. - CONÈIXER-NOS. Saber quines són les nostres competències i què ens motiva, es fa necessari per poder dissenyar un nord cap al qual caminar. Per això ens pot ajudar fer un DAFO i els qüestionaris de competències. "No hi ha vent favorable per a qui no sap on va" (Sèneca).

2. - ESTUDIAR EL MERCAT. Observar el nostre entorn, mirar quins nous llocs de treball es generen, quins Start-Ups s'estan obrint, quins sectors estan en decadència, etc. Pot fer-nos veure que potser és el moment de reinventar o redirigir-se cap altra activitat que amb la nostra formació i experiència laboral, també podríem exercir encara que mai ens ho havíem plantejat. Cal no menysprear tampoc l'emprenedoria, sempre que es faci amb un bon pla d'empresa.

3. - FORMAR-SE. Tenir una motxilla ben plena de coneixements sense que caiguem en la "titulitis", ens obrirà el ventall d'opcions a les de presentar la nostra candidatura.

4. - ELS IDIOMES I LES NOVES TECNOLOGIES. Són peces clau per poder optar a un mercat globalitzat i tecnificat. Si a més volem optar a ofertes a l'estranger, es fa imprescindible.

5. - CREAR UNA MARCA PERSONAL. Tenir un perfil a Twitter, Linkedin, un blog ... on mostrar les nostres competències i expertise, ens donarà visibilitat i ens diferenciarà d'altres candidats que no hagin fet el pas a la nova era. "No busquis feina, fes que la feina et trobi a tu".

6. - SABER BUSCAR. A més dels portals horitzontals clàssics com Infojobs o Infoempleo, han aparegut molts portals verticals especialitzats en els quals només apareixen ofertes d'un sector específic com per exemple d'hostaleria, Hosteleo o les borses de treball de les pròpies empreses com ara Mercadona. També disposem de cambres de comerç, col · legis professionals, oficines municipals, etc.
Webs o blocs en què mantenir-se informat de notícies relacionades amb l'ocupació com Yoriento o Suc d'Ocupació poden ajudar molt a dissenyar una estratègia i donar-nos eines, com anar a un Orientador Laboral.

7. - NETWORKING. Tenir una bona xarxa de contactes personals i de contactes a LinkedIn, continua sent la millor manera de trobar feina. Es diu que només entre el 20% i el 30% de les ofertes surten a la llum, i la resta promoció interna, coneguts ... Ara han aparegut empreses que creen espais de Networking més de possibilitar que puguem oferir la nostra candidatura a consultores, ETT ... com Cafe & Jobs o la Pink Slip Party.

8. - CURRÍCULUM. Hi ha centenars de currículums per a cada oferta i els reclutadors solen emprar una mitjana de 4 segons a mirar cada CV, el que fa necessari destacar, cridar l'atenció i que estigui ben fet. En paper, té bona acceptació el currículum per competències perquè a les empreses els interessa més saber què podries exercir que el que has estudiat o fet fins ara. També podem optar per currículums 2.0 amb eines com Re.vu que fa una infografia del teu CV o un vídeo currículum i posar per exemple en Tumeves o en Castingforjobs.

9. - XARXES SOCIALS. Estan en creixement per a l'oci però també per a la recerca de feina. A Twitter per exemple, Adecco ha creat 60 comptes, cadascuna especialitzada en un sector o @ RTempleo, que és un compte que mostra les ofertes d'ocupació que es publiquen a Twitter. A Facebook tenim a Primera Ocupació, LinkedIn, té grups amb ofertes per a tot Espanya com Ofertes de feina a Espanya amb 5 subgrups o grups específics per sectors (arquitectura, sanitat, banca, etc.).

10. - ESTAR anímicament FORT. Generar-se una bona estratègia de recerca de feina, en què hi hagi una rutina diària, horaris, control dels currículums enviats, de les entrevistes fetes, dels contactes als quals hem acudit ... ens farà sentir ocupats i amb el control de la situació . Si a més ho complementem amb moments de plaer, exercici físic, alimentació sana, xerrar amb un bon amic, etc., Les possibilitats de mantenir-nos forts augmentaran. Hi ha una frase que m'agrada especialment "No tinc forces per rendir".


By Cèlia Hil
Orientadora Laboral – Formadora – Psicóloga
Administradora del grupo TRABAJO en Womenalia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El blog el construim entre tots i totes, el teu comentari el fa créixer!!